Shumai knedlíčky

teplakacka


V Pekingu jsem ochutnala spoustu jídel, ale v dalších článku se dozvíte mých TOP 5 jídel, která rozhodně stojí za to ochutnat, a kam na ně při návštěvě Pekingu  zajít. Shumai knedlíčky jsou jedním z nich.



Shumai knedlíčky jsme ode mě mohli ochutnat v na pop up v Kavárně co hledá jméno. Jsou jednoduché na výrobu, jen možná trošku složitější na zabalení pokud si děláte svoje vlastní těsto, jako já no a kdo si s těstem chce vyhrát jako místní, rozhodně to už chce nějakou tu praxi a speciální váleček viz. obrázek. 



Shumai knedlíčky se podávají, jak v Číně odkud pocházejí, tak v Japonsku a jiných asijských zemí, jen s trošku jinou náplní.  Například v Japonsku se používá jen krevetová směs, která je více našlehaná, kdežto v Číne je maso namleté. 
Shumai se poprvé objevily během dynastie Song, jako standardní pokrm v čínských čajovnách, které poskytly obchodníkům místo k odpočinku při cestování na Silk Road, což byla starověká a středověká trasa vedoucí z východní Asie přes střední Asii do Středomoří. Konkrétně spojující čínské město Čchang-an (Si-an) s Malou Asií a Středozemním mořem. Obchod po hedvábné stezce byl důležitým faktorem při rozvoji velkých starověkých civilizací v Číně, Mezopotámii, Persii, Indii a Itálii a pomohl položit základy moderního světa, ale právě i gastronomie v podobě různorodých knedlíčků všude ve světě.



Začátečníkům klidně doporučím si hotové těsto (kolečka) zakoupit. Mají je v Sapě skoro v každém v mrazáku.

Na vepřovou marinádu
280 gramů mletého vepřového masa ​
1 1/4 lžičky cukru
1/4 čajové lžičky bílého pepře
1 čajová lžička kukuřičného škrobu
1 1/2 lžíce shaoxing vína
1 1/2 lžíce lehké sójové omáčky
3 lžíce vody
1 čajová lžička sezamového oleje

Na krevety:
220 gramů oloupaných syrových krevet, najemno nakrájené
1/4 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky oleje

3 houby shiitake, namočené, najemno nakrájené
2x 1 cm plátky zázvoru najemno nastrouhaný
2 jarní cibulky  najemno nasekané
2 čajové lžičky ústřicové omáčky
16 - 20 plátků těsta vaječných knedlíků (kruhový tvar), nebo si vytvořte těsto sami 

Pro přípravu náplně začněte nejprve mícháním vepřového masa se všemi ingrediencemi marinády. Mícháme vepřové maso v jednom směru (ve směru hodinových ručiček, nebo proti směru hodinových ručiček) po dobu 5 minut, až se podobá jemné pastě. V oddělené misce smícháme nakrájené krevety se solí a olejem. Mícháme v jednom směru po dobu 1 minuty Nakonec obě směsi spojíme, a to tak, že je smícháme v opačném směru míchání, poté dáme stranou do chladničky.

Nakrájíme houby shitake, zázvor a jasní cibulku. Přidáme do velké mísy k již připravené masové směsi. Přidáme ústřicovou omáčku, promícháme.
Náplň máte takto připravenou.



Lehce potřete dno pařníku olejem nebo jej potáhněte navlhčeným plátnem, aby se knedlíčky nelepili na dno pařníku. Vezměte těsto knedlíčku, položte mezi palec a ukazováček a udělejte kapsičku, do které dáte 1/2 čajové lžičky masové směsi, přitiskněte těsto k sobě. Vložte do pařníku a nechte 12 minut pařit při středně vysoké teplotě. Podávejte horké.





Pro přípravu náplně začněte mícháním vepřového masa se všemi ingrediencemi marinády. Míchat vepřové maso v jednom směru (ve směru hodinových ručiček nebo proti směru hodinových ručiček) po dobu 5 minut, až se podobá jemné pastě. V oddělené misce míste nakrájené krevety se solí a olejem. Smíchejte jeden směr po dobu 1 minuty a obě směsi nechte stranou v chladničce, zatímco připravujete zbytek ingrediencí.

Nakrájejte houby shiitake, zázvor a hřebce. Přidejte je do velké mísy společně s vepřovou směsí a krevetovou směsí.
Na přípravu náplně začneme mícháním vepřového masa se všemi ingrediencemi marinády. Mícháme vepřové maso v jednom směru (ve směru hodinových ručiček nebo proti směru hodinových ručiček) po dobu 5 minut, až se podobá jemné pastě.  Můžeme dát i do mixéru. V oddělené misce dejte nakrájené krevety se solí a olejem. Míchejte opět jedním směrem po dobu 1 minuty a poté obě směsi nechte stranou v chladničce, zatímco si připravíme zbytek ingrediencí.

Nakrájíme houby shiitake, zázvor a jarní cibulku.  Přidejte je do velké mísy společně s vepřovou směsí a krevetovou směsí.
Přidejte ústřicovou omáčku do misky a promícháme. Plnění je připraveno.Lehce upotřete dno parřníku olejem nebo jej potáhněte  navlhčeným plátnem., aby se knedlíčky nelepili na dno pařníku.  Vezměte těsto knedlíčku, položte na palec a ukázováček a udělejte kapsičku, do které dejte 1/2 čajové lžičky masové směsy. Vložte do pařníku a nechte 12 minut při střední teplotě se shumai po dobu 12 minut. Podávejte horké

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka