Ochazuke, polévka ze zeleného čaje

teplakacka

Nedávno jsme byla pozvaná do pořadu Dobré ráno, kde jsem měla uvařit několik jídel a u toho ještě mluvit, neboť jsem měla pozvat lidi na akci spojenou s jídlem a uměním. O umění jsem se tentokrát měla postarat já se svým Free Art Friday Praha. 

Jednalo se o živý vstup, což mi došlo až, když jsem z natáčení odešla. Pokud jsem tedy měla nepořádek na stole, nebo jsem nějak neobratně krájela, viděli to všichni. Stejně, jako pokud jsme nějak zazmatkovala. 

Tento díl jsem nikdy neviděla, asi bych to nezvládla  :)

Recepty, které jsme si připravila jsou z mým cest po Japonsku a Hong Kongu. 

Polévka ze zeleného čaje nebo-li Ochazuke, je pro nás velmi netradiční recept, ale v Japonsku velmi oblíbený. Používá se i jako lék na kocovinu. Tak jako u nás slepičí vývar nebo česnečka. 
Ochazuke je perfektní rychlé jídlo, které ukojí váš hlad, protože je jednoduché a rychlé na přípravu. 
Já osobně si polévku dávám k snídani, což je perfektní ke startu do nového dne. 


Ingredience

2 lžičky japonských listů zeleného čaje (používám Genmaicha)
1 šálek horké vody
½ lžičky sójové omáčky 
1 steak z lososa nebo použijte uzený
1 šálek vařené japonské krátkozrnné rýže
1 lžička Nori ( mořské řasy)
¼ lžičky sezamových bílých sezam (opražených )
1 jarní cibulka najemno nakrájená
wasabi dle libosti
nakládaný zázvor dle libosti


Vložte čajové lístky do hrnce. Přiveďte var vody na vhodnou teplotu viz. návod na čajové směsi. 

Do servírovací misky dejte vařenou rýži, nalijte čaj, až pokryje polovinou rýže. Ozdobte lososem, rýžovými krekry, nori, sezamovými semínky a jarní cibulkou a wasabi. 

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka