Raw dort z pastiňáku, hrušek a lískových oříšků

teplakacka



Pečení není moji silnou stránkou. Nejspíš proto, že sama sladké moc nevyhledávám a jsem hodně na slané. Chipsy ,,brambůrky,, nejlépe octové jsou mým největším hříchem. 


Po festivalu Polévkování jsme měla doma hodně pastiňáku a tak jsem hledala co vše se s ním dá dělat.  Narazila jsme na dort, který měl jako hlavní ingredienci právě pastiňák, což mě překvapilo, rázem byl na světě další challenge. Našla jsem recept s kešu oříškami, jenže na mě jsou dost mastné, a tak jsme je nahradila lískovými. 
Dort jsem poslala na Šumavu, jako dárek k narozeninám a budu doufat, že chutná, protože já sama jsem jen vylizovala mixér a poté spěchala do Londýna.


Dort je vlastně strašně jednoduchý, až si člověk říká, proč ty nepečené, nepeče častěji. 

Ingredience

Spodní vrstva
110 g pastiňáku, oloupaný a nakrájený na menší kousky 1 čajová lžička čerstvého zázvoru, oloupaného 1 čajová lžička citronové šťávy 100 g lískových oříšků (3/4 šálku) 30 g slunečnicových semen (1/4 šálku) ½ lžičky skořice špetka soli 10 vypeckovaných sušených datlí Horní vrstva 7 středně velkým hrušek měkkých
3 cm čerstvého zázvoru, oloupaného 1 čajová lžička citronové šťávy 200 g kokosového másla 2 lžičky jmedu ½ lžičky skořice nasekané lískové oříšky čerstvé snítky tymiánu

Jak na to
Použila jsme rozkládací formu na dort, která má průměr 12 cm, tu jedinou jsme totiž nějakým záhadným způsobem měla doma.
Oloupejte pastiňák se zázvorem a zakápněte citronem, nechte stranou.

Lískové ořechy a slunečnicová semena rozmixujte, přidejte skořici, sůl, datle a mixujte dokud se směs nespojí k sobě. Přidejte pastiňák, znovu promixujte.
Směs dejte rovnoměrně do formy, dejte do mrazáku.

Roztavte kokosové máslo a nechte vychladnout, pak vmíchejte skořici a med.
Oloupané hrušky, zbavené jádřinců dejte do mixéru se zázvorem a citronovou štávou, rozmixujte dohladka, na závěr přimíchejte kokosové máslo.
Rozlijte na spodní vrstvu dortu s oříšky, a vraťte do mrazáku cca na 1 hodinu, nebo nechte v lednici alespoň 2 hodiny.

Dort opatrně vyjměte z formy, dejte na talíř a posypte nasekanými lískovými oříšky, dozdobte snítky čerstvého tymiánu.

Nechte v lednici dokud nebudete podávat.

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka