Miso, shitake ragů s lískovými oříšky

teplakacka


U nás doma se vaří převážně Asie. Když u mě byla sestřenka, říkala mi, že používám ingredience, které ona doma vůbec nemá a ani je nezná. 
Jenže právě Asie je jednoduchá a pokud máte doma základ, který už koupíte všude, tak máte vyhráno. 

Počasí se zrovna neustále mění a tak si myslím, že tohle jídlo se perfektně hodí do sychravého počasí a nedá zase tolik práce. Vždy si na chvilku oblíbím jednu, dvě ingredience jako teď lískové oříšky a pastiňák, a tak jsou i v houbovém ragů a budou i na dortě, který jsem vytvořila, recept najdete zde.


Ingredience

 olivový olej
1 malá cibule, nahrubo nasekaná
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
1  snítka tymiánu
1 středně velký pastiňák, oloupaný, nakrájený na malé kostičky
500 g smíšených hub,  já použila  shiitake, hlívu ústřičnou a žampiony nakrájejte na menší kousky a plátky. Na míchání hub používejte dřevěnou lžíci. 
1 lžíce miso pasty
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo hladké mouky
1 lžička soli
1/4 šálku červeného vína
polenta
5 šálků (nebo více) plnotučného mléka
1/2 šálku strouhaného parmezán
1/4 šálku pražených lískových oříšků nasekaných na menší kousky


Jak na to


Rozehřejte olej ve vetší hluboké pánvi, přidejte cibuli, česnek, tymián.Vařte za občasného míchání, dokud cibule nezačne sklovatět cca 2-3 minuty.  Přidejte pastiňák a vařte další 4 minuty dokud nezačne měknout. Přidejte houby, trošku olivového oleje, vařte houby dokud nebudou dozlatova
Přidejte miso, rajský protlak a trošku soli, míchejte dokud rajčatový protlak nezačne karamelizovat cca 1 minut. Přidejte škrob, nebo mouku, promíchejte. Přimíchejte víno, promíchejte opatrně dřevěnou lžící i  dno hrnce, aby se Vám směs nepřipekla. Přidejte 1 1//2 šálku vody.
Za stálého míchání přiveďte mírně do varu dokud není omáčka dostatečně řídká. Dochuťte solí dle potřeby.

Polentu si připravte dle návodu s 5ti šálky mléka a lžičkou soli. Když polenta houstne, přidejte většinu parmazánu, zbytek schovejte k servírování. Dle potřeby přidejte mléko a sůl.
Při servírování nandejte polentu a navrch houbové ragů, posypte oříšky a parmazánem.

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka