Kalíme s Kalinou

teplakacka


Narozeniny jsem slavila ve velkém a několik dní.  
 Jak jsem již zmiňovala, ve  středu 5. 4. 2017. kdy jsem se před X lety narodila,  jsem byla pozvána na degustaci od Alkohol.cz, která měla připomenout zapomenuté pití ovocných destilátů na Velikonoce. 




Český e-shop s destiláty a víny, což mě  osobně zaujalo, neboť víno mám hodně ráda. Já moc Velikonoce neslavím, ale vzpomínám na dětství a našla jsem si jen tak pro zajímavost fakta v číslech. Na Velikonoce se sice většina Čechů těší (82 %), pouze čtvrtina však chodí alespoň občas koledovat. Nejčastěji si vyslouží kraslice (70 %), čokoládou (58 %) a více než polovina z nás jim nabídne alkohol (53 %). Tvrdý alkohol si během Velikonoc dopřává skoro polovina republiky (46 %) starší 18 let. Štamprli něčeho ostřejšího si dají až dvě třetiny plnoletých koledníků. 





Ovocné  pálenky na místě představoval a přímo s láskou o nich hovořil profesionální barman, zabývající se progresivní a molekulární mixologií  Achim Šipla, který je paradoxně i mistr světa v míchání nealkoholických nápojů. České firma Jelínek má asi nejširší portfolio co se druhu ovoce z kterého jsou pálenky vyráběny a mě zaujalo, že i tak silný alkohol se dá míchat například s citronovou limonádou, což je prý to úžasná, osvěžující věc, kterou vyzkouším. Achim Šipla mluvil o pálenkách nadšeně, o historii, současnosti, jak se vybírá ve Vizovicích výroční lahev, která se pak i ve světě stává sběratelským kouskem, třeba i za 15 tisíc dolarů …, zkrátka o všem tak, až člověk měl opravdu touhu se už napít, i když tvrdému alkoholu neholduje.  






Bylo toho na probrání dost a já se bála, že ten svůj narozeninový den prostě nepřežiju. Degustace probíhala v  Atelieru Kalina, o něm jsem psala v minulém příspěvku. Šefkuchař a můj porotce v Masterchefovi, vytvořil masové menu, které se mělo snoubit nejen s chutěmi destilátů, ale i pořádně promastit žaludky, protoe vypít během hodiny 12 panáků, to už je challenge! 


Velmi mě zaujal jednoduchý interiér přední časti Pachtova Paláce, kde sídlí kavárna a Mirkova restaurace.  Dominantou je, kromě zaplněných vinoték, obrazů z přední české galerie, průhled do kuchyně skrz velkou skleněnou stěnu, kde vidíte kuchaře, jak připravují veškeré pokrmy. 

Ochutnávka ovocných destilátů
Mě osobně chutnala nejvíc meruňkovice :)



 Věděli jste, že existuje pálenka Oskerušovice?  Jeřáb oskeruše je listnatý strom, který je v České republice poměrně vzácný. Vyskytuje se v Českém středohoří a na jihovýchodě Moravy. Plody oskeruše připomínají malá jablíčka či hrušky, chuťově jsou výborné, hodí se k výrobě marmelád, kompotů a dělá se z nich také velmi kvalitní pálenka. Nejkvalitnější je pálenka bez přidaného cukru a bez chemie, ta má údajně dokonce zdraví prospěšné účinky.




Mirek Kalina připravil skvěle doplňující jídla, které prý promastí žaludek :) Nic pro vegetariány či vegany. 


Nadívaný pečený bok s medvědím česnekem


     Zvěřinou sekanou s bramborovou kaší a kachní rillettes, který byl mým favoritem.


Doma jsem se pak podívala na jejich stránky, protože jsme byla tak trochu skeptická. Zjistila jsem, 
že nejen prodávají alkohol, ale různě jiné věci a mě nejvíc zaujalo koření, které je v krásném balení. Takže jsem našla i tip na dárky.


P.S. až budete nalévat koledníkům, dopřejte jim něco kvalitního, tak ať jim není špatně :)


Přeji krásně Velikonoce. 



teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka