Je Gluten Free modním trendem ? Špagety z mořských řas

teplakacka


V Paříži jsem již po třetí a přiznám se, že mě nikdy předtím neoslovila, až teď. Na Francii mám vůbec velké vzpomínky, neboť jsem jedno období života, každým rokem navštěvovala Perpignan. Čerstvě po získání řidičského oprávnění jsem se rozjela právě tam. Usnula jsem na dálnici, auto v strouze, úplně zdemolované (aygo), a já se probudila, až když jsme stála. Odneslo to jen auto kupodivu.  Byl to šok a šíleně starostí....

Do Paříže jsem odjela pracovně, vlakem z Londýna odkud jsme taxikem odjeli do Versailles, který mě uchvátil, i když jsem se ani do zahrad nedostala.
Sama bych nešla do 5 * hotelu Trianon Palace, který je velmi krásný, stojí vedle Versailských zahrad a sám mistr Gordon Ramsay tu má restauraci, jenže šéfové nedali jinak a tak jsem si užila pár dní luxusu. Holt britská vyšší třída. 
Poslední dobou se setkávám s lidmi, kteří nejsou tolerantní k mléčným produktům a lepku. Nikdy jsem tomu nevěnovala pozornost až právě nyní při této návštěvě, kdy jsme měla možnost vidět jak složité je se najíst, pokud máte právě tento problém, a to i u Gordona. 




Při večeři jsem tam poznala  ženu mého věku z Dubaje. Její příběh mě velmi zaujal. Nestane se hned tak často, že si s někým ihned sednete a nenuceně konverzujete, jen aby řeč nestála. Měla jsme sice varovné signály, že je něco v jejím vyprávění „špatně“, ale o tom psát nechci. 
Danah je intolerantní na lepek a laktózu. Nesmí cukry, nesmí ani bezlepkové těstoviny či pečivo. Takže se vyhýbá všemu. Její život se změnil během dvou let, kdy utekla od rodiny z Dubaje, protože ji čekal život, který nechtěla. Trauma má stále v sobě, zažila jsme chvíle, kdy nemohla vstát ze židle, usínala, zkrátka byla  vystresovaná z každé smsky od rodiny. 
V hotelu byl vždy problém najít vhodné jídlo, aby neměla reakci. I restaurace Gordona Ramsyho selhala. Obyčejný salát, kam jako ozdobu posadili parmazánový chips, a kdybych ji na to neupozornila, skončila by v nemocnici. Personál talíř s omluvou odnesl, ale běhen vteřiny byl zpět s rádoby jiným salátem. Všichni jsme věděli, že ten chips jen vyndali. Jenže kontaminace celého salátu již proběhla a reakce, kterou po snědení Danah vyvolala, mě donutila se zajímat o tuto stravu více, takže v mých receptech najdete i jídla bezlepková, bez laktosy a jiné.
Její jídelníček se skládá převážně z věcí na seznamu, který mi ukázala. Označení 0 znamená, že tyto produkty nejí vůbec a těch tam byla velká většina.


Poprosila jsme ji o to, aby mi řekla, co běžně kupuje. Jako lajk jsem to nikdy neřešila, jenže když je problém s takto specifickým jídlem v UK a Francii, co teprve u nás?
Otec Danah vytvořil v Dubaji soukromý zdravotní sektor, právě pro lidi jako je Danah, bohužel však měl tak absolutní kontrolu nad dcerou.
Jídlo je pro ni noční můrou, i když ho miluje, a tak si vozí navařená jídla sebou. Jenže občas se stane, že jí zdravotní stav nedovolí se hnout z místa a uvařit si, nebo prostě chce jít s partnerem na jídlo, a tak kolotoč s vysvětlováním co jí nabídnou k jídlu je pro ni již spouštěčem stresu. 
Po příjezdu z Paříže mě napadl recept, který jsem vytvořila a poslala Danah. Byla nadšená a já tak budu mít možnost ihned zpětné vazby a kdo ví, třeba pojedu vařit i do Dubaje :)

Více o restauraci Gordona Ramsay se rozepíšu v dalším článku.

Špagety z mořských řas, lososem, kokosovým jogurtem, rukola a nori chipsy

Ingredience

Śpageti z mořských řas
Červené zelí nakrájené na jemné proužky
Kokosový jogurt
Nori chipsy
Uzený losos
Rukola

Recept je jednoduchý. Mořské řasy uvaříme jako špagety.
Smícháme s nakrájeným červeným zelím, pokladame plátky lososa, jogurt a posypeme Nori lupínky.

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka