Thajská květáková polévka

teplakacka

Květákovou polévku jsem původně chtěla připravit na první Navařeno, ale nakonec jsem ji uvařila školákům a učitelům.
Mně osobně velmi chutnala, neboť jak jsme již několikrát zmínila, jsem polévková. Snažím se zaměřit na zeleninové krémové polévky tak, aby byli zároveň zdravé. 
Tahle rozhodně patří k mým oblíbencům

Ingredience:

1 větší květák, nakrájené na růžičky
3 lžíce sezamového oleje
1 lžička soli
1 cibule
2 lžíce zázvoru
3 stroužky rozetřeného česneku
1 lžíce kurkumy
1 - 4 lžíce thai curry pasty
600 ml domácího zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka

K ozdobení plátky květáku, chilli papričky, jarní cibulka, opražené sezamové semínka, sezamový olej.

Jak na to:

Troubu předehřejte na 420 C. Na plech vložte květákové plátky, pokapejte sezamovým olejem a osolte.  Květák pečte 40 minut. 
V hrnci si rozpalte sezamový olej, přidejte cibuli a smažte 5 minut. Přidejte zázvor, česnek, kurkumu, kari pastu a promíchejte. Přidejte zbytek ingrediencí kromě kokosového mléka a přiveďte do varu. Poté uberte teplotu. Vytáhněte květák z trouby a dejte do polévky. Pár plátku květáku si nechte na ozdobu. 
Ručním mixérem, rozmixujte polévku, dokud není úplně hladká.  Přidejte kokosové mléko a popřípadě dochuťte solí.
Zdobit a ochutit můžete kapkami sezamového oleje, opraženými sezamovými semínky, chilli a limetkou.

teplakacka

Ráda ochutnávám, ráda vařím a cestuji. Z cest si přivážím recepty, které pak doma vařím a kombinuji.

Copyright @ 2014, Teplá kačka